המשמעות המרתקת של מגוון הצבעים בארוחה שלנו

אוכל צבעוני

מאת: ורד לב, נטורופתית ויועצת הנקה וכותבת הבלוג “מה יש לצהריים

איך אני אוהבת את הצבעוניות של עונות השנה. בכל אחת ניתן למצוא צבעוניות – בין אם זה בפריחות, בצבעי העלים, בצבעי הפירות והירקות, בצבעי הציפורים. צבעים מגוונים עושים לנו שמח בעיניים, בלב ובגוף, הם מפיגים שעמום ולא סתם ישנן אמירות כמו ‘להוסיף צבע לחיים’. זה באמת נכון.

אני מרגישה את זה בצורה הטובה ביותר כשאני מתיישבת לאכול צלחת שהיא מגוונת וצבעונית. לא, לא הצלחת עצמה – מה שיש בתוכה!

אוכל צבעוני מגרה את החושים, פותח את התיאבון ומשביע בצורה שרק אוכל מגוון יכול להשביע. ואני ממש לא מדברת על צבעי מאכל, אלא על הצבעים האמיתיים מהטבע. צבעי הירקות והפירות, העלים, הנבטים ושאר המזונות שלנו.


אוכל צבעוני

גיוון בצבעי האוכל הוא בעצם גיוון בערכים התזונתיים

הסינים מחלקים את העולם לחמישה אלמנטים, כאשר לכל אלמנט צבע האופייני לו. יש חשיבות לאיזון בין האלמנטים וכל אדם עשוי לקבל המלצות קצת שונות מהרופא הסיני שלו בנוגע לאיזונים האלה. תזונה בצבעים בהחלט לוקחת חלק באיזון הזה ואם יש צורך לאזן את אלמנט העץ, תהיה יותר התייחסות לצבע הירוק בתפריט, בעוד שאלמנט האדמה ידרוש נוכחות של ‘צהוב עולה’.

לצ’אקרות – מרכזים אנרגטיים בגופנו ומחוצה לו – יש צבעים אופייניים, המשמשים אף הם לאיזון ברמות השונות. הצ’אקרה השנייה, למשל, מקושרת לאנרגיות המין והיצירתיות שלנו. הצבע שלה הוא כתום וכאשר יש תקיעות או חוסר איזון באנרגיה הזו ניתן להוסיף צבע כתום ליום-יום שלנו: בעזרת ביגוד מתאים, תכשיטים וגם בעזרת תזונה כתומה יותר (מי אמר מיץ גזר?).

לא סתם יש המלצות המדברות על אכילת ירקות ופירות מחמישה צבעים מדי יום. אני מוצאת שהנחייה תזונתית כזו קלה יותר ליישום מאשר ההנחיות המדברות על כך וכך פירות וירקות בכל יום, או מספר כזה או אחר של קלוריות/ נקודות/ אינדקס גליקמי ועוד… לשאוף ל-5 צבעים שונים בכל יום זה קל, כל ילד יכול לעשות את זה. אגב, זו באמת דרך נפלאה לעבוד עם ילדים על גיוון ושדרוג התזונה – להתחיל לשים לב לצבעים השונים שאנחנו אוכלים מדי יום.

מזונות במגוון צבעים

למה זה חשוב כל כך? בכל צבע יש רכיבים תזונתיים קצת אחרים וכאשר אלה מתחברים להם יחדיו, הם מרכיבים תמונה שלמה, מאוזנת ומזינה ביותר עבורנו בכל יום ויום. כל כך קל לשתף עם זה פעולה ולהתחבר לצורת ההסתכלות הזו על אוכל.

 

מביטים לצבעים בעיניים

כחול: קר, מרגיע, מפיג כאב ונותן תחושה של טיהור ושביעות רצון. לכן טוב לאכול מזונות כחולים לפני השינה, לשינה רגועה ושלווה. מאכלים כאלה מזינים את החלק הרוחני-אינטואיטיבי במוח והפיגמנט הכחול מכיל חומרים נוגדי חמצון חזקים ביותר (אנטוציאנינים ואנטוציאנידינים).

  • ענבים סגולים

  • צימוקים כהים

  • שזיפים סגולים (טריים ומיובשים)

  • תאנים

  • אוכמניות

  • סלק

  • חציל

  • פטריות

  • ארטישוק ירושלמי

  • עשבים שונים (קמומיל, מרווה, אורגנו)

אדום: מחמם, מעורר (פיזית, מנטלית ומינית) ומעניק אומץ וכוח. בגלל תכונת האש שלו, שימוש מוגבר בו עלול לגרום לעצבנות ולכעס.

בין הפיגמנטים האדומים ישנם הבטא-קרוטן (ככל שהצבע חזק יותר, יש יותר ממנו) והליקופן (הפיגמנט בעגבנייה), שהם נוגדי חמצון חשובים. ישנו גם הפורפירין, המשפיע על בריאות הדם.

  • עגבניה

  • פלפל אדום

  • פלפל חריף

  • בצל אדום

  • שעועית אדומה

  • עדשים אדומים

  • צנונית

  • כרוב אדום

  • תפוחים אדומים

  • פטל

  • אוכמניות

  • דובדבנים

  • שזיף אדום

  • אבטיח

  • תות שדה

שפע ירקות בצבעים

צהוב: גורם לשמחה ואופטימיות ומעורר את פעולת מערכת העיכול, הכבד והטחול.

  • דגנים (חיטה, שעורה, דוחן, כוסמת, שיבולת שועל)

  • תירס

  • דלעת

  • אשכולית

  • לימון

  • אננס

  • מלון

  • פלפל צהוב

  • תפוחי אדמה

  • תבלינים (כורכום, כמון, קימל, קינמון, שומר)

כתום: משויך ליצירתיות, לרגש, ליצרים, למיניות – צבע השפע והגאווה. עוזר להגביר את ייצור החלב לאחר הלידה ויש לו פעילות החשובה לעור, לראייה, למניעת הזדקנות, לריפוי פצעים ועוד.

  • גזר

  • בטטה

  • דלעת

  • דלורית

  • משמש

  • שסק

  • נקטרינה

  • תפוז

  • קלמנטינה

  • מנגו

  • עדשים כתומים

  • אגוז מוסקט וג’ינסנג

ירוק: מקור הצבע בכלורופיל, הנוצר בתהליך הפוטוסינתזה של הצמח. הוא בעצם קולט צבע משני צידי הספקטרום (אדום וכחול) ועל ידיי כך יוצר איזון אנרגטי בצמח. בעקבות זה למזונות הירוקים ישנה היכולת להשרות הרמוניה ושלווה. הם יעזרו לשמור על הלב, יאזנו חילוף חומרים בגוף וירגיעו את מערכת העצבים. הם גם טובים למצבים דלקתיים.

  • אבוקדו

  • ברוקולי

  • קישואים

  • מלפפונים

  • פלפל ירוק

  • אפונה ירוקה

  • שעועית ירוקה

  • כל העלים הירוקים (תרד, מנגולד, סלרי, כרובים, חסה וכו’)

  • צמחי מרפא ותבלין (פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום, רוקט, שמיר, רוזמרין וכו’)

  • תפוחים ירוקים

  • קיווי

  • ענבים ירוקים

  • ליים

טחינה צבעונית

לבן: מכיל פיטוכמיקלים בשם אנתוקסנטינים – נוגדי חמצון וגם חומרים המחזקים את פעילות מערכת החיסון, כמו האליצין.

  • שום

  • בצל

  • כרישה

  • שורש סלרי

  • שורש פטרוזיליה

  • צנון

  • לפת

  • פטריות

  • בננה

  • ליצ’י

  • פומלה

  • אנונה

  • כרובית

חשוב אם כן לשלב את כל הצבעים במאכלי היומיום שלנו, בכדי ליצור איזון של חומרי תזונה הנכנסים לגוף וגם כדי לאפשר לכל אותם החומרים לעבוד יחדיו באופן מושלם. הצבעוניות יכולה לבוא לידי ביטוי לכל אורך היום – כך שיהיו צבעים מסוימים בארוחה אחת, והצבעים האחרים יהיו נוכחים בארוחה השנייה. כמובן שאפשר לשלב את הצבעוניות בכל הארוחה על ידי שילוב צבעים: סלט ירוק עם בצל, דלעת וחצילים בתנור ושקשוקה. העיקר הוא להשתמש בדמיון (והרבה ממנו) וכמובן וליהנות מהטעמים והצבע בחיים.

 

מתכונים בכל צבעי הקשת

  • סלט קשת בענן: עגבניות, חסה, תרד, פלפלים צבעוניים, גזר מגורד, קישוא מגורד, פרחי ברוקולי וכרובית, צנונית, צימוקים כהים, אגוזי קשיו, גרעיני חמניות ונבטים שונים.

     

  • מרק צבעוני: תפוחי אדמה, בטטה, שורש סלרי, כורכום, כמון, שום והרבה עלים ירוקים מכל הסוגים (כוסברה, פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום, סלרי עלים, אורגנו וכו’).

     

  • עוף בתנור עם אוסף ירקות משמח: עוף שלם מוקף בבטטות, דלעת, חצילים, קישואים, שום, בצל, עגבניות (שרי יהיו מצוינות), פטריות, פלפלים צבעוניים וגזרים.

  • טבולה סלק של “מר קדמוני”

  • שקשוקה צבעונית של “מר קדמוני”

תגובות

  Subscribe  
קבלת עדכונים על