חיי המדף של מזון פליאו: הרשימה הגדולה

ירקות

אין חומרים משמרים בפליאו, ומשמעות הדבר היא שאנחנו אוכלים בריא יותר, ונדרשים להכין אוכל טרי. מה לעשות, ללא חומרי שימור הבישולים שלנו לא יחזיקו לאורך זמן. עלינו להיות עירניים כדי למנוע קלקולי קיבה ופגיעה במערכת העיכול והחיסון שלנו. אבל איך נדע, לבשר לוקח זמן שונה מאשר לאגוזים, ולהקפאה יש חוקים אחרים. אז מהו אותו פרק זמן בו המזון מתקלקל? 

באופן כללי:

  • מזון בשימורים, לאחר הפתיחה יש להעביר את התכולה לכלי אחר – פלסטיק או זכוכית.
  • בקיץ, אם המזון היה שעה מחוץ למקרר הוא עלול להתקלקל. בחורף – שעתיים.
  • ירקות חתוכים או קלופים ששהו בחוץ מעל לשעתיים עדיף לזרוק.
  • מזון מוקפא מומלץ להפשיר במקרר, ולא בחוץ או במיקרוגל.
  • במוצרי בשר, סימני קרח ודם מתחת לעטיפת המוצר מעידים כי המוצר הופשר והוקפא.
  • יש להימנע מקופסאות שימורים נפוחות או חלודות או פגועות. מזון חומצי משומר (עגבניות) נשמר 18 חודשים, מזון משומר עם חומציות נמוכה נשמר 5-6 שנים.
  • בשר טחון: עדיף לראות את תהליך טחינת הבשר ולוודא שבשר עוף ובשר בקר נטחנים במטחנות נפרדות. בנוסף, אם המטחנה אינה בקירור יש לוודא שאין שאריות מטחינה קודמת.
  • אפשר לשפר את איכות ואורך חיי המדף של ירקות ופירות על ידיי התאמת שיטת האחסון למוצר.

פירות וירקות

מזון

מזווה

מקרר

מקפיא

הערות

חסה

שבוע

לא קופאת טוב

עדיף לשמור לא שטופה

גזר טרי

3-4 שבועות

12-18 חודשים

 

עלי תרד טריים

3-5 ימים

10-12 חודשים לאחר הרתחה ומי קרח

 

עגבניות טריות

1-5 ימים או עד הבשלה

3-4 ימים

חודשיים

 

עגבניות מבושלות

3-5 ימים

10-12 חודשים

 

עגבניות מיובשות משומרות בשמן

6-12 חודשים

 

שימורים

מספר שנים, לפי התאריך על האריזה

שנה לאחר הפתיחה

 

לקט ירקות קפואים

חודש, לפי תאריך התפוגה

 

סלטים תוצרת בית

 

3-5 ימים

לא קופאים טוב

סלטים המכילים טחינה, טונה, בשר, ביצים

תפוחי אדמה

שבוע-שבועיים

10-12 חודשים

במידה ומופיעים נבטים ירוקים על גבי תפוח האדמה, יש לזרוק אותו. נבטים לא ירוקים יש להסיר וניתן לאכול את התפו”א.

תפוח עץ

1-3 ימים

3-4 שבועות

10-12 חודשים

 

אבוקדו

4-7 ימים עד הבשלה

3-5 ימים מהבשלה

3-6 חודשים

להקפאת אבוקדו יש להקפיא את התוכן בתוספת מיץ לימון בשקית אטומה לאוויר

בננה

2-5 ימים או עד הבשלה

5-7 ימים מהבשלה

2-3 חודשים

במקרר צבע הבננה ישחיר, אך זה לא פוגע בפרי

תמרים

חודש-חודשיים

שנה

שנה-שנתיים

 

ענבים

5-7 ימים

10-12 חודשים

 

מיץ לימון סחוט ביתי

2-3 ימים

3-4 חודשים

 

לימון/ תפוז טרי שלם

שבוע

2-3 שבועות

3-4 חודשים

 

ארוגולה

2-3 ימים

 

כרוב/ כרובית,  טרי

שבוע

12-18 חודשים

 

סלרי טרי

שבוע-שבועיים

12-18 חודשים

 

מלפפונים

שבוע

לא קופאים טוב

 

חציל טרי

5-7 ימים

6-8 חודשים

לאחר בישול, יחזיק 10-12 חודשים במקפיא

שום שלם טרי

3-5 חודשים

10-12 חודשים

לאחר פירוק ראש השום, השיניים יחזיקו מעמד בטמפ’ החדר 7-10 ימים

כרישה

שבוע-שבועיים

10-12 חודשים

 

פטריות טריות שלמות

4-7 ימים

10-12 חודשים לאחר בישול

 

בצל יבש

2-3 חודשים

2-3 חודשים

10-12 חודשים, מקולף וחתוך

אין לאחסן בצלים ליד תפו”א

דלעת טרייה חתוכה

2-4 ימים

10-12 חודשים לאחר בישול והוצאת הגרעינים

 

בטטה

5-7 ימים

10-12 חודשים

 

 

בשר, ביצים, חלב ודגים

מזון

מזווה

מקרר

מקפיא

הערות

ביצים טריות

16 יום מהמיון והאריזה

4-5 שבועות

ביצה לא קופאת. יש לשבור לערבל את החלבון והחלמון ולהקפיא

ביצה טרייה שוכבת בתחתית כוס מים, ביצה מקולקלת צפה במים.

חלמון וחלבון מופרד

2-4 ימים

חלבון – שנה. חלמון לא קופא טוב

 

ביצים קשות שלמות

יום-יומיים, יש לשים לב לריח

שבוע

לא קופאות טוב

 

מיונז ביתי

יום

מדובר בביצים חיות ולא מפוסטרות. אם המיונז מקולקל, הריח יהיה חד משמעי

אוכל בשרי מבושל

3-4 ימים

2-6 חודשים

 

צלעות טריות

3-5 ימים

4-6 חודשים

 

סטייק טרי

3-5 ימים

6-12 חודשים

 

צלי

3-5 ימים

6-12 חודשים

 

חלקים פנימיים

יום-יומיים

3-4 חודשים

 

בשר טחון (בקר ועוף)

יום-יומיים

3-4 חודשים

כולל גם המבורגר, קבב וכד’

עוף שלם טרי

יום-יומיים

שנה

 

עוף חתוך טרי

יום-יומיים

9 חודשים

 

בשר מיובש (ביף ג’רקי)

שנה

2-3 חודשים

לא קופא

 

דג טרי

יום-יומיים

דגים לא שמנים מחזיקים 6 חודשים בהקפאה, דגים שמנים – 2-3 חודשים

 

דג מבושל

3-5 ימים

חודש

 

דג מעושן

שבועיים

  

חמאה

1-2 ימים, לאחר מכן לא ניתן להחזירה למקרר

חודש לאחר “תאריך אחרון לשיווק”

5-6 חודשים חמאה רגילה, 9 חודשים חמאה מומלחת

מומלץ לאחסן בעומק המקרר, ולא בדלת

גבינה קשה

ניתן להשאירן מעל שעתיים מחוץ למקרר

חצי שנה לפני הפתיחה, בתנאי שאטום. 3-4 שבועות לאחר הפתיחה

  

גבינה כחולה באריזה פתוחה

5-7 ימים

3 חודשים

 

שמנת מתוקה

3-4 ימים לאחר “תאריך אחרון לשיווק”

4 חודשים

 

פרמז’ן, גוש

שנה

10-12 חודשים

 

אנשובי (שימורים פתוחים)

חודש-חודשיים

3 חודשים

 

מקרל

יום-יומיים טרי, 3-4 ימים מבושל

2-3 חודשים

 

סלמון טרי קפוא

7-9 חודשים

 

סלמון טרי

יום-יומיים טרי, 3-4 ימים מבושל

2-3 חודשים

 

סלמון מעושן

שבוע לאחר פתיחה

2-3 חודשים לאחר פתיחה

 

סרדינים (שימורים פתוחים)

3-4 ימים

3 חודשים

 

סושי

יום

 

טונה (שימורים פתוחים)

3-4 ימים

3 חודשים

 

טונה טרייה

יום-יומיים טרייה, 3-4 ימים מבושלת

2-3 חודשים

 

 

שמנים, תבלינים ומוצרים יבשים

מזון

מזווה

מקרר

מקפיא

הערות

שמן אבוקדו

1-2 שנים לפני פתיחה, 6-8 חודשים לאחר פתיחה

יעכיר את השמן אך לא יפגע בו

אם הריח והטעם משונים, יש לזרוק

תבלינים

3-4 שנים

במקום קריר, חשוך, רחוק מחום ושמש

שוקולד

18 חודשים

 

קקאו

שנתיים לפני פתיחה, שנה לאחר פתיחה

 

חלב קוקוס

שנתיים לפני פתיחה

5-7 ימים לאחר פתיחה, בכלי זכוכית אטום

חודש-חודשיים

 

שמן קוקוס

18 חודשים לשמן מזוכך, אין הגבלה בשמן לא מזוכך

 

גהי

3 חודשים, עדיף במקור חשוך וקריר

שנה

  

דבש

ללא הגבלה, במקום קר ויבש

 

מייפל

שנה, לפני הפתיחה

שנה לאחר הפתיחה

 

שמן זית

2-3 שנים, לפני פתיחה ואחריה

18-24 חודשים לאחר פתיחה

אם יש שינוי בטעם או הריח, הפגיעה היא רק באיכות

מלח

ללא הגבלה, כל עוד נשמר במקום קר ויבש

 

עשבי תיבול

2-3 שנים במיכלים אטומים לאוויר, הרחק מחום ושמש

 

קמח טפיוקה

שנה לאחר הפתיחה

לאחר הפתיחה, לשמור במיכל אטום לאוויר

 

תה

6-12 חודשים

מאריך חיי מדף

 

תמצית וניל

ללא הגבלה במקום קריר וחשוך, רחוק מחום, לחות ושמש.

 

חומץ (תפוחים, יין)

שנתיים לירידה באיכות

מראה עכור או שינוי צבע לא מצביעים בהכרח על האיכות. חומץ מאבד מטעמו עם הזמן אך לעולם לא יתקלקל – בתנאי שאוחסן נכון

חומץ בלסמי

3 שנים לירידה באיכות

  

מראה עכור או שינוי צבע לא מצביעים בהכרח על האיכות. חומץ מאבד מטעמו עם הזמן אך לעולם לא יתקלקל – בתנאי שאוחסן נכון

רוטב דגים

2-3 שנים

  

בתנאי שאוחסן נכון, רק הצבע והטעם ישתנו אך הרוטב לא יתקלקל

חרדל (צנצנת פתוחה)

חודש-חודשיים

שנה

אם יישמר במקרר, ייתכן שהצבע והמרקם ישתנו אך החרדל לא יתקלקל. עובש אינו תקין.

פסטו ביתי

4-5 ימים

חודש-חודשיים

 

 

אגוזים

מזון

מזווה

מקרר

מקפיא

הערות

שקדים שלמים

2-4 שבועות

שנה אם בקליפה, 9 חודשים אם מקולפים

שנתיים לשקדים בקליפה, שנה לשקדים מקולפים

 

אגוזי ברזיל שלמים

2-4 שבועות

שנה אם בקליפה, 9 חודשים אם מקולפים

שנה אם מקולפים, 12-18 חודשים אם בקליפה

 

אגוזי קשיו

חודש לאחר פתיחה, לפני פתיחה 18-24 חודשים

4-6 חודשים

9-12 חודשים

 

אגוזי לוז

3 חודשים

9 חודשים

שנה

 

פקאנים

2-4 שבועות

שנה

שנתיים

 

צנוברים

חודש-חודשיים

3-6 חודשים

 

אגוזי מלך

2-4 שבועות

9-12 חודשים

שנה

 

 

מזון מבושל

מזון

מזווה

מקרר

מקפיא

הערות

פשטידות

3-4 ימים

1-2 חודשים

 

מרק

3-4 ימים

2-3 חודשים

לאחר תקופה ההקפאה המרקם והאיכות נפגעים

רוטב

יום-יומיים

  

 

תגובות

  Subscribe  
קבלת עדכונים על