גם אני טבעוני
מאת: דעאל שלו, “מר קדמוני”. פורסם במקור באתר Ynet
אנחנו חיים בעידן המתקדם ביותר בהיסטוריה האנושית, אך למרות הקדמה והטכנולוגיה הרפואית, תוחלת החיים הבריאים דווקא מתקצרת. כלומר, אנחנו חיים יותר שנים אך גם חולים יותר שנים.
הסוכרת הפכה ממחלה זניחה למחלה הניוונית הנפוצה ביותר בעולם, וכבד שומני (NFADL) היא מחלה שרק נולדה וכבר מפילה חללים על ימין ועל שמאל. מעל הכל, השמנת היתר הקיצונית, הקשורה בעבותות למחלות הללו, ממשיכה לגדול ולתפוח – הן בהיקף המותניים הגדל והן בשכיחותה.
כחברה אנחנו שמנים יותר מהורינו, והם שמנים יותר מהוריהם. ילדינו, כך אומרת הסטטיסטיקה המצערת, עתידים להיות שמנים וחולים יותר מכולם. זו תופעה מדהימה: אנחנו מתקדמים בצעדי ענק טכנולוגיים ובו בזמן נסוגים לאחור מבחינה ביולוגית.
וזה קורה למרות שאנחנו, כחברה, מתאמצים לאכול נכון, או בעצם, לאכול לפי מה שסיפרו לנו שהוא נכון: מעט שומן, הרבה פחמימות מלאות, מעט חלבון. לצערי, סיפרו לנו אגדות והאכילו אותנו שקרים.
תזונת הפליאו מציעה את תמונת הראי לאיוולת ה”דל שומן” שהטיפו לנו בעשרות השנים האחרונות ממשלות קצרות רואי וכרזות מצהיבות של “פירמידת המזון”.
לא עוד סוכר, דגנים, שמנים צמחיים וחומרים מלאכותיים
תזונת הפליאו (פליאו הוא כינוי לתקופה האנושית הטרום חקלאית) היא אורח חיים שלם, בריא ומתגמל, הנתמך על ידי חזית המדע. זו תזונה המבקשת ללמוד מהניסיון האנושי הבריא ולשמר את חוכמת העבר בעולם מודרני. אנו מבקשים לחזור לפשטות של מזון טרי ובריא, למגוון עצום של מזון מהצומח ומהחי, למצרכי מזון שאפשר לזהותם ללא כל אריזה: אצל הירקן, אצל מוכר הדגים, בחנות האגוזים והפירות ואצל הקצב.
בו בזמן נרחיק מהתפריט את הגורמים העוינים שהשתלטו על הצלחת בחמישים השנים האחרונות. לא עוד סוכר, דגנים, שמנים צמחיים וחומרי טעם וריח, אלא אוכל פשוט ובריא. אוכל אמיתי.
תזונת הפליאו אינה מעודדת תפריט קשיח ועתיר חלבון, או “רק בשר”, שכן המין האנושי השכיל לשגשג על מגוון עצום של תפריטים ושל סגנונות מזון לאורך השנים ומרחבי הגלובוס, חלקם עתירי חלבון וחלקם דלי בשר. אולם המשותף לכל התרבויות הבריאות בעבר ובהווה היא צריכת מגוון עצום של מזונות מהחי ומהצומח, והיעדר מוחלט של מזון מתועש, סוכרים ושמנים צמחיים.
לכן נאכל אוכל אמיתי, שגם סבתא שלנו הייתה מזהה בקלות (רמז: ברנפלקס מלא, דיאט קולה, קטשופ, פתיתים וסקיני פסטה הם לא אוכל אמיתי).
אוכל אמיתי יגרום לרמות הסוכר בדמנו להיות נמוכות יותר, ולכן ישפיע על שליטה טובה יותר ברמות האינסולין, ועל כלל התהליכים המטבוליים בגופינו. אוכל אמיתי יעודד שריפת שומן, אנרגיה יציבה לאורך כל היום, פחות תחושת רעב, והגעה למשקל תקין וגוף חטוב ללא כל מאמץ.
תזונת הפליאו אינה “דיאטה” או “טרנד”, אלא פשוט התזונה ששימשה את המין האנושי מאז ומעולם: ירקות ובשר, דגים ופירות, אגוזים וזרעים.
עשרות אלפי אנשים בארץ, ומיליונים בעולם כולו, מאמצים שוב את הפליאו ולא מפסיקים לחייך: אוכלים כמה שרוצים, לא סופרים קלוריות, לא מתענים באוכל דל-שומן וסר-טעם, אלא נהנים ממגוון עצום של מזונות טריים, עם רעננות של שדה וניחוחות של פעם. סיפורי ההצלחה שלהם מופיעים חדשות לבקרים בבלוג “מר קדמוני”, באתר paleo.co.il, ובשלל קבוצות פייסבוק ואתרים בנושא ברחבי הרשת.
הטבעונות – חלום יפה על עולם אופטימי
במקביל להצלחת הפליאו, גם הגישה הטבעונית סוחפת רבים אחריה, שכן היא מציעה חלום יפה על עולם אופטימי. אולם, מחקרים מצביעים על כך ש-90% מהטבעונים מפסיקים להיות טבעונים בתוך שנתיים. בדיוק כמו כישלון “דיאטות כרוב” או “דיאטות לחם”, גם כאן הסיבה לכשלון ברורה: זו פשוט תזונה שלא דומה לשום דבר שבני האדם אכלו אי פעם, בשום מקום.
כן, בני אדם תמיד אכלו מגוון עצום של מזונות מהצומח, ועם החלק הזה אני עומד כתף אל כתף עם חסידי הטבעונות. אבל אין, ולא הייתה מעולם, אף תרבות אנושית טבעונית.
כמין, אנו אוכלי כל עוד מאז שראשוני ההומינידים נפרדו משושלת הקופים הגדולים, כבר לפני למעלה מארבעה מיליון שנה. החתירה אחר מזון דחוס אנרגטית (היינו, בעיקר שומן ומזון דחוס מהחי) הוא מה שאיפשר לנו לגדל מוח ענקי וזולל אנרגיה, במקום מוח קטן העסוק באכילת 30 קילו עלים ביום. סורי גורילות, בגלל זה נותרתן מאחור.
הטבעונות נוחלת הישגים במישור התקשורתי, אולם נכשלת כישלון חרוץ בעולם האמיתי, זה המבקש לגרום לנו להבריא, להרגיש טוב, להיות מלאי אנרגיה ולחייך כל בוקר מחדש לאורך זמן, שכן גופנו זקוק לוויטמינים ולמינרלים המצויים במזונות מהחי, כמו לדוגמה ויטמין B12, שניתן לקבלו רק מהחי.
לפני כמה שבועות הופיעה כתבה על מחסור ב-B12 שאובחן אצל תינוקות טבעונים בביה”ח וולפסון, חלקם נפגעו מכך נוירולוגית באופן בלתי הפיך (!) ופורסמה אזהרה רפואית חמורה בנושא לאמהות טבעוניות. אנא, אל תעשו ניסיונות על הילדים שלכם. הטבעונות היא חלום יפה אולם היא נטע זר למורשת הביולוגית שלנו, צאצאי המין אנושי.
בהמשך לאותה אג’נדה טבעונית, המבקשת להכפיף את המציאות הביולוגית ליומרותיה הרוחניות, הופיע לאחרונה הספר “מיתוס החלבון”, בעריכתו המדעית של ד”ר גדעון רון (הבהרה: רון אינו רופא אלא ד”ר לתורות סיניות). הספר מציע תיאוריה חדשה הגורסת כי חלבון הבשר הוא הגורם לסוכרת ולא צריכת פחמימות. זוהי אמירה מופרכת ומסוכנת.
היא מופרכת כי היא לא נתמכת בשום מדע אמיתי אלא בגיבוב של מחקרי תצפית קלושים והסקת מסקנות רעועה; והיא מסוכנת, כי היא מעודדת אנשים להמשיך ולצרוך את עצמם לדעת בשלל פחמימות, שדווקא הוכחו במחקרים קליניים של ממש כמעודדות השמנה, סוכרת ותחלואה לבבית.
תזונת הפליאו מבקשת להחזיר את האוכל האמיתי אל מרכז השולחן ולתת שוב את הכבוד הראוי למזון הטרי, הנלקט והחי. אולם פליאו היא מילה לועזית ואנו מחפשים לה תחליף עברי ראוי. דומני כי לו אליעזר בן יהודה היה נדרש לנושא, הוא היה מכנה אותה בלי היסוס “טבעונות” – היינו, אלו המבקשים לאכול מזון טבעי ואמיתי בלבד, לא מעובד, מזון שצמח וחי בטבע שסביבנו, אוכל אמיתי.
לכן אומר מעתה: גם אני טבעוני.
ד”ר גדעון רון, העורך המדעי של הספר “מיתוס החלבון” ודעאל שלו, מחבר הספר “הסוד קדמוני” ימשיכו את הדיון הזה בכנס “אוכלים בריא 8” שיערך ב-18-17 בנובמבר 2016 בתיאטרון גבעתיים. הזנת קוד הקופון “דעאלשלו” (במילה אחת) מעניקה הנחה של 5 ש”ח (35 ש”ח לכרטיס במקום 40 ש”ח).
יש יותר מדי ראיות סותרות למה שאתם אומרים. יש היום הרבה מאוד ספורטאים טבעונים בעלי הישגים יוצאי דופן. אני אישית טבעונית כבר מ-2013 ואני בריאה והכול בסדר.
לגבי B12 – בכל מקרה, בגלל שהחיות היום אוכלות מספוא ולא אוכל טבעי, הם מקבלות תוסף. לכן… אתם אוכלים את התוסף שהחיות בלעו במקום לצרוך ישירות תוסף איכותי.