כיצד לאחסן נכון ירקות?

גזר

תפוח האדמה גידל נבטים? המלפפון התקמט? החסה השחירה? יכול להיות שהם הקדימו את זמנם. אחסון נכון, העונה על המאפיינים הייחודיים לכל ירק ופרי, יאפשר להאריך את חייהם ולחסוך עוד כמה שקלים בחודש. לכל סוג צמח ישנה התמודדות שונה עם החיים לאחר הקטיף, וביכולתנו להאט את קצב “הזדקנות” הירקות או להאט ריקבון.

אך בטרם נאחסן את הירקות, חשוב לערוך קניות בצורה מושכלת. לירקות ופירות שהיו חשופים לשמש, גם לזמן קצר, חיים קצרים יותר וכן לתוצרת בעלת פגמים: קמטים, חרקים, קצוות ריקבון ופצעים. במידה ומתכננים לאחסן את התוצרת לפרק זמן ארוך יחסית, מומלץ לקנות ירקות ופירות לא בשלים – אך אם רוצים לצרוך מיד, עדיף לקנות כמובן תוצרת בשלה. לאחר הקנייה, מתחיל שלב האחסון.

מלפפון

  • טמפרטורה נמוכה מדי מקצרת את חיי המלפפון, המעדיף טמפרטורה הגבוהה מ-10 מעלות. אך, נעדיף לאחסן מלפפון במקרר כדי לשמור על המרקם, הצבע, הטעם וערכיו התזונתיים.
  • יש לאחסן את המלפפונים בשקית פלסטיק סגורה (לא אטומה), כאשר כל מלפפון עטוף בנייר מגבת.
  • לפני האחסנה, יש להסיר את הקצוות, “הפרחים”, המעודדים ריקבון.
  • כדאי להניח את המלפפונים בחלק החיצוני של המקרר, הסמוך לדלת, וכמה שיותר גבוה במדפי המקרר, שם פחות קר.
  • מלפפונים יש לשמור הרחק מבננה, עגבנייה ומלון בגלל החומרים המופרשים מהם ועלולים לפגוע במלפפון.

 

עגבנייה

  • עגבנייה אוהבת טמפרטורה של 12 מעלות, ולא מסתדרת היטב עם הקור במקרר הגורם להופעת כתמים כהים על הקליפה. לכן, בחורף ניתן להשאיר את העגבניות מחוץ למקרר.
  • עגבניות שטרם הבשילו (צבען בהיר) יש לאחסן מחוץ למקרר עד להבשלה.
  • כדי לזהות עגבנייה בשלה, ניתן להסתכל על העוקף ועלי הכותרת – ככל שיהיו ירוקים יותר, העגבנייה טרייה יותר. מומלץ להסירם לפני הכנסת עגבניות למקרר, כיוון שהם נוטים “לפצוע” את העגבניות בשל חומרים המופרשים מהם לאחר כמה ימים.
  • במידה ובוחרים לאחסנן במקרר, יש להכניסן עם נייר מגבת לשקית פלסטיק מחוררת בחורים גדולים.
  • עגבנייה מפרישה חומרים העלולים להאיץ את ריקבונם יש ירקות ופירות אחרים, ולכן כדאי לאחסנה בנפרד. כמוה גם תפוחי עץ, בננה ומלון.

 

בצל ירוק

  • הבצל הירוק אוהב טמפרטורה של 0 מעלות. בעת אחסון במקרר הביתי, העלים ממשיכים לצמוח ועל כן מתעקמים, מצהיבים ונרקבים – תהליך המואץ בשקית הניילון בה על פי רוב מגיע הבצל הירוק.
  • ניתן להוריד את קצוות העלים החורגים מקצה השקית ולקשור אותה. הוספת מגבת נייר לתוך השקית תאריך אף יותר את חיי הבצל הירוק.

פלפלים

 

פלפל

  • פלפלים מסתדרים עם טמפרטורה של 7 מעלות, אך מדובר בפלפל לא בשל (שצבעו ירוק) הטמפרטורה המתאימה היא 10 מעלות.
  • אם עוקץ הפלפל שבור, יש לחתוך אותו עד ל”כתפיים” של הפלפל כיוון והוא מזמן ריקבון מהיר יותר.
  • על מנת לאחסנו במקרר, יש להכניס את הפלפל לשקית פלסטיק גדולה ומחוררת יחד עם נייר מגבת.

 

חסה

  • חסה תישמר היטב סביב 0 מעלות, וכך גם ירקות עליים דומים.
  • אחסון חסה במקרר צריך להיות בתוך שקית פלסטיק מאווררת היטב (ע”י חורים זעירים), הסגורה בקצוות מעל העלים.
  • את החסה יש לאחסן רחוק מתפוחי עץ.
  • במידה ורוצים לאחסן את העלים לאחר שטיפה ולאחר שהופרדו, יש לייבשם היטב ולהכניס לקופסת פלסטיק עם נייר סופג. חסה קצוצה יש לאחסן בשקית פלסטיק ללא חורים, שהוצא ממנה כל האוויר. יש לסגור את השקית בגומיה. ניתן לאחסנה גם בתוך מגבת מגולגלת, המוחזקת בגומייה.
  • חסה יש לשים במדף הנמוך ביותר במקרר, ועמוק, שם הטמפרטורה הנמוכה ביותר.

 

גזר

  • ניתן להשאיר גזר באריזתו המקורית, ולוודא שאין פרחים בקצוות היכולים להאיץ את הריקבון. יש לדאוג שיהיו חורים זעירים בשקית.
  • אחסון בכלי סגור עם מים ישמור על הגזרים טריים לפרק זמן ארוך יותר.

 

פטריות

  • בעת קניית פטריות באריזה סגורה, יש להשאיר את הפטריות באריזה המקורית, סגורה, עד השימוש, ולאחסנן במקרר. במידה ומשתמשים בחלק מהפטריות, את היתר יש לעטוף בניילון נצמד ולחורר.
  • פטריות בתפזורת יישמרו היטב בשקית נייר במקרר.

 גזרים

 

חציל

  • הטמפרטורה האידאלית לאחסון חצילים היא 12 מעלות. לכן, גם במקרר וגם מחוץ לו לא יהיו תנאים מיטביים עבור החציל ולכן עדיף לצרוך אותו סמוך למועד הקנייה.
  • על מנת לאחסן חציל מחוץ למקרר, יש לדאוג שלא יהיה חשוף לשמש ישירה, במקום קריר, ולא בתוך כלי פלסטיק.
  • באחסון במקרר יש לעטוף את החציל בנייר סופג ולהכניסו לשקית פלסטיק לא אטומה ולא קשורה. כדאי לאחסנו במדף הגבוה ביותר ובחלק החיצוני של המקרר, שם פחות קר.
  • בגלל רגישותו לחומרים המופרשים מירקות מסוימים, יש לשמור את החציל הרחק מבננה, עגבנייה ומלון.

 

קישוא

  • קישוא זוקיני ירוק מסתדר עם טמפרטורה של 7 מעלות, ואילו זוקיני צהוב צריך להיות בטמפרטורה עד 14 מעלות.
  • בדומה למלפפונים, יש לאחסן קישואים בשקית פלסטיק, לאחר הסרת הפרחים בקצוות, כאשר כל קישוא עטוף בנייר מגבת.

 

בטטה ותפוח אדמה

  • על מנת להאט את תהליך הלבלוב של תפוח האדמה, גידולי הנבטים על פני הקליפה, הטמפרטורה המתאימה ביותר לאחסונו היא 3 מעלות. עם זאת, במקרר עולה כמות הסוכר בתפוח האדמה.
  • תפוחי אדמה לרוב נהוג לשמור מחוץ למקרר, במקום חשוך, יבש וקריר. אפשר להניחם בשקית נייר.
  • במידה ויש נבטים על גבי תפוח האדמה, כל עוד אינו ירוק, ניתן לאכול את תפוח האדמה לאחר הסרת הנבטים.
  • מומלץ לא לאחסן בטטה במקרר, הגורם לטעם לווי ומרקם נוקשה. יש לאחסנה במקום קריר, חשוך ועם זרימת אוויר טובה.

 

עשבי תיבול

  • להארכת משך הטריות של עשבי התיבול, ניתן להכניס לתוך הקופסה או השקית שלהם נייר מגבת.
  • הדרך הטובה ביותר לשמירה על טריות עשבי תיבול היא על ידיי העברתם לכוס עם מים ושמירתם במקרר, פתוחים. שימוש בקוביות קרח יאריך את חייהם עוד יותר.

 

שום

  • אמנם ניתן לאחסן שום מחוץ למקרר, אך במקרר הוא ינבוט לאט יותר ובכך יהיה שימושי למשך זמן ארוך יותר. במידה ומופיעים סימנים שחורים על השום אין לצרוך אותו.
  • באחסון מחוץ למקרר, יש לאחסנו במקום יבש וחם, אך ללא אור שמש ישיר.
  • בקירור, יש לאחסן את השום בשקית סגורה, לא אטומה, עם נייר סופג.

 

אבוקדו

  • לפני ההבשלה, יש להכניסו לשקית נייר ולשמור מחוץ למקרר.
  • על מנת להאיץ את ההבשלה, אפשר להכניס תפוח לשקית.
  • כאשר האבוקדו הבשיל, אפשר לחצות אותו לאחסן במקרר עם הגלעין ושמן זית/ מיץ לימון.

2
תגובות

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Subscribe  
קבלת עדכונים על
עדה

איך מאחסנים כרוב??

צוות Paleo.co.il

אפשר לשמור אותו במקרר, ניתן להקפיא כרוב כשהוא שטוף ומגורר, או להחמיץ אותו.
במקרר כדאי לעטוף אותו בשקית או ניילון נצמד או לשים בתוך קופסת זכוכית/פלסטיק כדי למנוע כמה שיותר מגע עם האוויר.